Retraites

Wil je eens helemaal thuiskomen, in volledige stilte, zwijgend, zonder lawaai of gepraat rondom jou, zonder drukte of stress, dichtbij rustige natuur en gedragen door een groep gelijkgestemden?

Onze basisoefeningen zijn zitmeditatie, wandelmeditatie, zelfonderzoek, satsang of teisho (delen van diep inzicht) in de voormiddag) en sacrale (meditatieve) dans (avond) indien mogelijk en als er daarvoor ruimte is in het centrum waar we verblijven.  En waar nodig een korte persoonlijke begeleiding.  Stille retraites hebben een centrale plaats in het meditatieproces en in heel je leven.  Je krijgt inzichten en tools op de verkregen energie en inzichten te integreren in je dagelijks leven, om je leven zinvoller, levendiger, kalmer, stabieler en vreugdevoller te maken.

Ik ben verheugd om jullie  nieuwe retraites te kunnen aanbieden.  Met passie en enthousiasme kan ik ze van harte aanbevelen.  Stilte is ZO helend en opladend voor lichaam, geest en ziel: we gunnen elkaar die ruimte en zijn op die manier vaak nog veel dieper verbonden met elkaar.  De snelste en diepste wondertjes van persoonlijke en spirituele groei zie ik gebeuren op retraites: daarom is het mijn favoriete tool om mensen te begeleiden op hun spirituele weg, zelfs al moet ik dan zelf ook weg van huis.

Inhoudelijk hebben we enkele zitmeditaties van maximum een half uur per dag, elke dag een ondersteunende “satsang” (inzichtelijke, voedende achtergrond met vraag-antwoord), heel wat gelegenheid tot persoonlijk meditatief wandelen in de prachtige omgevingen van deze locaties en een uurtje bewegingsmeditatie en/of sacrale (meditatieve) dans. Het programma wordt later nog opgestuurd.

Mag ik jullie uitdrukkelijk vragen om zo vlug mogelijk in te schrijven als je wenst mee te doen om alles goed te kunnen organiseren.  Eerst een mailtje sturen; als er nog plaats is geef ik groen licht tot storten voorschot op rekening VZW Hara voor de cursuskosten.

Getuigenissen van deelnemers

“Zo een stilteweek in een mooie omgeving en met een fijn team dat je verwent , werkt als een  energetische douche !  Je komt er ge – reset  en gezuiverd van thuis!  Je ‘ ontwaakt’, je wordt ‘ wakker’ uit de sleur van alledag  , je gaat beter en dieper slapen, eet met verscherpte smaak, je ademt veel bewuster en je zintuigen staan op scherp!  Je komt tot rust en je opent je Hart naar je Ware zelf!  Ik kan het alleen maar aanbevelen, het is mijn 15 de retraite en telkens ben ik mezelf zo dankbaar voor dit mooie kado dat ik mezelf gun!  Telkens wordt er een diepere laag aangeboord , een nieuwe gronding en fundering gelegd voor mijn verdere stappen die ik te zetten heb ! Je teert er maanden op!  Ik kijk al uit naar mij volgende stilte retraite !!”

Myriam,  kinesitherapeut 

“Het was een leerrijke soms confronterende ervaring waarbij ik dankzij de stilte tot mezelf kon komen en enkele inzichten kreeg. Gewoon door bewust aanwezig te zijn zonder te oordelen of in te vullen kon ik genieten van de kleine dingen van alledag. De stilte bracht me rust na een onrustige periode. Het deed deugd om even stil te staan bij mezelf. 
Hoe zou ik de retraite aan anderen aanbevelen?   Voor jong en oud die goed zorg draagt voor zichzelf en zich af en toe de pure rust en stilte gunt om terug tot de ware kern te komen om daarna zijn/haar leven op een andere manier te leven. Een waarlijk cadeau voor jezelf, maar ook voor anderen uit je omgeving.” 

Dominique, projectleider & taalcoach 

 

“De stilte en de meditatie tijdens zo’n retraite brengt mij ongelooflijk tot rust en geeft mij pakken energie voor het dagelijks leven na de retraite.  Zo’n retraite moet je zien als een geschenk aan jezelf. Van de stilte hoef jij niet bang te zijn, het is gewoon heel eenvoudig stil zijn. Maar de energie die daardoor vrijkomt is indrukwekkend en zeker het proberen waard.”

Alexandre, jurist, maakte al meer dan 10 retraites met Paul mee

 

“Heerlijk in stilte geweest. Fijne afwisseling tussen sacrale dans, meditatieve oefeningen, yoga en vrije tijd. Het eten was heerlijk. Als hoogsensitief persoon was de retraite een goed rustmoment om weer even dicht bij mezelf te komen, even stilstaan, fijne inspiratie opdoen, wat ik nodig heb in de hectiek van deze tijd.  Het was fijn om in stilte in deze prachtige omgeving te mogen genieten. Paul heeft oprechte en liefdevolle aandacht voor een ieder in de groep.  Deze retraite kan ik echt aanraden als je van meditatie en stilte houdt en goed wil zorgen voor je mentale gezondheid.  Kom graag weer!”

Elzelien, leerkracht.

“Ik kende Paul en ik kende de locatie ‘Koningsteen’.  Een vertrouwde en magische combinatie, zo is achteraf ook weer gebleken. Bedankt hiervoor.  Koningsteen is een magische plek waar het fijn en veilig is om te zijn.
Het programma was precies wat ik nodig had met voldoende eigen ruimte. Wat mij betreft, hoeft het programma niet aangepast te worden. Ik heb de mensen in mijn de studio ook warm gemaakt voor deze stilte retraite omdat het programma toegankelijk is, ook voor mensen die niet veel mediteren. Bedankt, Paul, voor het delen van al jouw inzichten. Je weet ook steeds de nagel op de kop te slaan met de dingen die je zegt.
Een stilte retraite is weer contact maken met de blauwe hemel die er altijd is. Het is jezelf weer openen voor alles, wat er ook gebeurt. Het is een geschenk voor jezelf en de mensen om je heen. 

Isabel, yogateacher

 

ALLES IS UITERAARD CORONAPROEF EN ONDER VOORBEHOUD VAN WIJZIGINGEN IN CORONABELEID!

 

Weekendretraite winter 2021 in Hof Zevenbergen te Ranst 
https://www.hofzevenbergen.com

Van vrijdag 3 december 2021 om 17u (avondmaal) tot zondag 5 december 17u

Twee overnachtingen, bijna 2 dagen in volledige stilte.

Bijdrage begeleiding voor 2 dagen: 65€; storting ervan op rekening van VZW HARA leidt tot definitieve inschrijving, welke via Paul gaat.

Bijdrage verblijf: allemaal single kamers met sanitair op gang: 165€ voor 2 overnachtingen in volpension, huur van de grote zaal is hierin ook inbegrepen.  Deze betaling gebeurt op persoonlijke rekening, omdat ik de totaliteit van de bedragen voor verblijf terug naar Hof Zevenbergen overschrijf.  Die inkomsten zijn niet voor vzw Hara en ik wil de boekhouding daarvan er dan ook niet mee belasten (want ik ben niet Btw-plichtig wegens bescheiden inkomsten :).
Persoonlijke rekening van Paul Baatsen is: BE14 7506 1150 9683

 

Vorming in yogafilosofie en meditatie

In de Teacher Trainingen van de Yogastudio te Brasschaat krijg je tijdens de modules 1 en 2 elke les anderhalf uur grondige vorming in een overzicht van de Indische filosofie en een overzicht van alle meditatievormen die ik de laatste 45 jaar mocht leren van mijn leraars.  Meer informatie en inschrijving op  https://www.deyogastudio.be/.  Module 3 bestaat uit intense workshops van 6 uur en zijn een soort korte retreats; ze zullen openstaan voor iedereen die ervoor wil gaan en afzonderlijk kunnen gevolgd worden.  Dit volgt hieronder.

 

Zondagworkshops:
“Naar het stille geheim in ons hart”

Met gevarieerde meditaties

Ik begeleid jullie in allerlei meditaties (zittend, bewegend, dansend en soms liggend); verder krijg je spirituele voeding in korte inleidingen. Er is ruimte om ervaringen te delen met elkaar, vooral in het begin en op het einde.  In de 2 pauzes behouden we zoveel mogelijk het stilzwijgen om de diepe heling van zo’n samenzijn te laten doorwerken, zodat je liefdevoller met alles om kan gaan in het dagelijks leven. Voor beginners en gevorderden.

data: zondag van 13.30 tot 19.30

26/9/21
14/11/21
6/2/22
20/3/22
8/5/22

bijdrage: 1 middag: 65 euro gepast cash; 5 namiddagen: 295€ online

Inschrijven via mail naar mij en voor de reeks naar https://www.deyogastudio.be/meditatiemiddag.html

Intensieve Vorming In Meditatie – IVIM formules op maat van de deelnemers

Wil jij vrijer worden tegenover jouw denken, gevoelens, lichaam, gebeurtenissen in jouw leven?

Wil je meer focus, meer innerlijke rust, meer stabiliteit?

Wil je meer tevredenheid, levensvreugde en echte liefde in jouw leven?

Voel je je misschien daarbij ook nog geroepen om op termijn meditatie door te geven aan anderen? 

Zelf zocht ik, Paul Baatsen, de voorbije 50 jaren hartstochtelijk naar antwoorden, stap voor stap en met veel vallen en opstaan. Deze wil ik komende periode met jullie delen.

Dit is altijd heel zinvol als je je leven grondig wil laten transformeren ten goede.  Als persoonlijke verdieping.  ENGAGEMENT VOOR EEN TRAJECT VAN ONGEVEER 8 MAANDEN PER WERKJAAR IS ESSENTIEEL VOOR BLIJVENDE TRANSFORMATIES!

IVIM is daarom ook mogelijk als een echte opleiding tot meditatieleraar.  In dit geval zijn meerdere jaren nodig, naargelang je voorgeschiedenis en vormingen.

Volgende elementen waren en zijn, voor mij, krachtige tools om vooruit te gaan:

 1. Een zo groot mogelijke TOEWIJDING en ENGAGEMENT gedurende een periode van acht maanden (eind september  tot eind mei 2020). Zonder deze is niets duurzaams mogelijk.
 2. Dagelijkse meditatie van minstens 10 minuten (6 op 7 dagen)
 3. Minstens 3 tot 5 persoonlijke sessies van 75 minuten, waarin je wordt uitgenodigd tot diep zelfonderzoek. (50€  gespreid te betalen telkens na de sessie, mits je engagement om jouw minimum aantal dan ook echt zelf te plannen!) 1+2+3 is het minimum van alle IVIM; liefst aangevuld door zeker de zondagen
 4. Vijf  zondagnamiddagworkshops (telkens 6u) met verschillende thema’s die worden uitgediept en geoefend.  Betaling:  295€ aan de yogastudio.
  1+2+3+4 is een betere basis van alle IVIM voor wie dit mogelijk is. (data hierboven)
 5. Een lessenreeks van 10 zaterdagmiddagen van anderhalf uur in Indische filosofie, verschillende soorten meditatievormen en zelfonderzoek. Deze is een onderdeel van de verdiepingscursus of opleiding yogateacher module 1 (in z’n geheel 5u telkens waarvan ik een deel geef. Dat zijn 10 lessen van anderhalf uur (13u tot 14.30u)
  Heb je module 1 al gevolgd? Dan sluit je aan bij module 2.
  Dat zijn 5 lessen van 3u (13u tot 16u).
 6. Een door vzw Hara geplande retraite naar keuze: momenteel enkel nog het weekend in Ranst begin december 2021 (ook los van IVIM te volgen).
  1+2+3+4+5 en of 6 zijn de volledigste formules van IVIM voor wie dit wil, bvb als opleiding tot meditatieleraar in verschillende jaren en zo intensief mogelijk.

Stuur een gemotiveerde aanvraag met een voorstel van jouw samenstelling op naar paul@ivim.org of vraag een persoonlijke sessie om dit te bespreken. Daarna volgt de inschrijving.  Losse onderdelen van de yogastudio zonder IVIM enkel daar in te schrijven.
Deze formule kan starten in onderling overleg, maar liefst tussen half september en half oktober.
Meer info/specifieke data van modules 1 en 2 vind je op https://www.deyogastudio.be/

 

Sacrale dans

Sacrale Dans is een weg om te ontdekken Wie we werkelijk zijn.  Het is ook een aangename manier om je dieper bewust te worden van je lichaam en om beter in je lichaam te ‘wonen’.  Dit is niet vanzelfsprekend in deze erg mentale wereld.

We dansen in stilte op prachtige muziek.  De dansen zijn meestal eenvoudig en dus voor iedereen. Het woord ’sacraal’ staat voor heilig, wat letterlijk betekent ‘helend’.  Sacrale dans is eigenlijk ‘meditatie in beweging’.  Het accent ligt niet op danspasjes leren, maar op de beleving van het hier-en-nu.
De cirkel, de mooie muziek en het contact met de ander accentueren de verbondenheid met elkaar.

Altijd  al s’ avonds in retraites, eventueel samen met “meditatie in beweging”.

 

Persoonlijke begeleiding

zie sessies

Lezingen

Eventuele volgende lezing:

“Integrale Meditatie, een synthese van meditatiewegen”:

datum nader te bepalen

Vorige lezing:

op vrijdag 2/6/2017 in Ehipassiko
http://www.antwerpen-meditatie.be/02_juni_2017_paul_baatsen.html

Was een succes met heel aangename en ontroerende feedback.  Andere lezingen volgen op aanvraag.