Retraites

Wil je eens helemaal thuiskomen, in volledige stilte, zwijgend, zonder lawaai of gepraat rondom jou, zonder drukte of stress, dichtbij rustige natuur en gedragen door een groep gelijkgestemden?

Onze basisoefeningen zijn zitmeditatie, wandelmeditatie, zelfonderzoek, satsang of teisho (delen van diep inzicht) in de voormiddag) en sacrale (meditatieve) dans (avond) indien mogelijk en als er daarvoor ruimte is in het centrum waar we verblijven.  En waar nodig een korte persoonlijke begeleiding.  Stille retraites hebben een centrale plaats in het meditatieproces en in heel je leven.  Je krijgt inzichten en tools op de verkregen energie en inzichten te integreren in je dagelijks leven, om je leven zinvoller, levendiger, kalmer, stabieler en vreugdevoller te maken.

Ik ben verheugd om jullie  nieuwe retraites te kunnen aanbieden.  Met passie en enthousiasme kan ik ze van harte aanbevelen.  Stilte is ZO helend en opladend voor lichaam, geest en ziel: we gunnen elkaar die ruimte en zijn op die manier vaak nog veel dieper verbonden met elkaar.  De snelste en diepste wondertjes van persoonlijke en spirituele groei zie ik gebeuren op retraites: daarom is het mijn favoriete tool om mensen te begeleiden op hun spirituele weg, zelfs al moet ik dan zelf ook weg van huis.

Inhoudelijk hebben we een viertal zitmeditaties van een half uur per dag, elke dag een ondersteunende “satsang” (inzichtelijke, voedende achtergrond met vraag-antwoord), heel wat gelegenheid tot persoonlijk meditatief wandelen in de prachtige omgevingen van deze locaties en een uurtje sacrale (meditatieve) dans s ’avonds, indien de aangeboden zalen het toelaten. Het programma wordt later nog opgestuurd.

Mag ik jullie uitdrukkelijk vragen om zo vlug mogelijk in te schrijven als je wenst mee te doen om alles goed te kunnen organiseren.  Voor Koningsteen daar inschrijven; voor Ranst bij ons: eerst een mailtje sturen;als er nog plaats is geef ik groen licht tot storten voorschot op rekening VZW Hara voor de cursuskosten.

Getuigenissen van deelnemers

“Zo een stilteweek in een mooie omgeving en met een fijn team dat je verwent , werkt als een  energetische douche !  Je komt er ge – reset  en gezuiverd van thuis!  Je ‘ ontwaakt’, je wordt ‘ wakker’ uit de sleur van alledag  , je gaat beter en dieper slapen, eet met verscherpte smaak, je ademt veel bewuster en je zintuigen staan op scherp!  Je komt tot rust en je opent je Hart naar je Ware zelf!  Ik kan het alleen maar aanbevelen, het is mijn 15 de retraite en telkens ben ik mezelf zo dankbaar voor dit mooie kado dat ik mezelf gun!  Telkens wordt er een diepere laag aangeboord , een nieuwe gronding en fundering gelegd voor mijn verdere stappen die ik te zetten heb ! Je teert er maanden op!  Ik kijk al uit naar mij volgende stilte retraite !!”

Myriam,  kinesitherapeut 

“Het was een leerrijke soms confronterende ervaring waarbij ik dankzij de stilte tot mezelf kon komen en enkele inzichten kreeg. Gewoon door bewust aanwezig te zijn zonder te oordelen of in te vullen kon ik genieten van de kleine dingen van alledag. De stilte bracht me rust na een onrustige periode. Het deed deugd om even stil te staan bij mezelf. 
Hoe zou ik de retraite aan anderen aanbevelen?   Voor jong en oud die goed zorg draagt voor zichzelf en zich af en toe de pure rust en stilte gunt om terug tot de ware kern te komen om daarna zijn/haar leven op een andere manier te leven. Een waarlijk cadeau voor jezelf, maar ook voor anderen uit je omgeving.” 

Dominique, projectleider & taalcoach 

 

“De stilte en de meditatie tijdens zo’n retraite brengt mij ongelooflijk tot rust en geeft mij pakken energie voor het dagelijks leven na de retraite.  Zo’n retraite moet je zien als een geschenk aan jezelf. Van de stilte hoef jij niet bang te zijn, het is gewoon heel eenvoudig stil zijn. Maar de energie die daardoor vrijkomt is indrukwekkend en zeker het proberen waard.”

Alexandre, jurist, maakte al meer dan 10 retraites met Paul mee

 

“Heerlijk in stilte geweest. Fijne afwisseling tussen sacrale dans, meditatieve oefeningen, yoga en vrije tijd. Het eten was heerlijk. Als hoogsensitief persoon was de retraite een goed rustmoment om weer even dicht bij mezelf te komen, even stilstaan, fijne inspiratie opdoen, wat ik nodig heb in de hectiek van deze tijd.  Het was fijn om in stilte in deze prachtige omgeving te mogen genieten. Paul heeft oprechte en liefdevolle aandacht voor een ieder in de groep.  Deze retraite kan ik echt aanraden als je van meditatie en stilte houdt en goed wil zorgen voor je mentale gezondheid.  Kom graag weer!”

Elzelien, leerkracht.

“Ik kende Paul en ik kende de locatie ‘Koningsteen’.  Een vertrouwde en magische combinatie, zo is achteraf ook weer gebleken. Bedankt hiervoor.  Koningsteen is een magische plek waar het fijn en veilig is om te zijn.
Het programma was precies wat ik nodig had met voldoende eigen ruimte. Wat mij betreft, hoeft het programma niet aangepast te worden. Ik heb de mensen mijn de studio ook warm gemaakt voor deze stilte retraite omdat het programma toegankelijk is, ook voor mensen die niet veel mediteren. Bedankt, Paul, voor het delen van al jouw inzichten. Je weet ook steeds de nagel op de kop te slaan met de dingen die je zegt.
Een stilte retraite is weer contact maken met de blauwe hemel die er altijd is. Het is jezelf weer openen voor alles, wat er ook gebeurt. Het is een geschenk voor jezelf en de mensen om je heen. 

Isabel, yogateacher

 

ALLES IS UITERAARD CORONAPROEF EN ONDER VOORBEHOUD VAN WIJZIGINGEN IN CORONABELEID!

 

1. Vijfdaagse retraite najaar 2021

nog te plannen

 

2. Weekendretraite winter 2021 in Hof Zevenbergen te Ranst 
https://www.hofzevenbergen.com

Van vrijdag 3 december 2021 om 17u (avondmaal) tot zondag 5 december 17u

Twee overnachtingen, bijna 2 dagen in volledige stilte.

Bijdrage begeleiding voor 2 dagen: 65€; storting ervan op rekening van VZW HARA leidt tot definitieve inschrijving, welke via Paul gaat.

Bijdrage verblijf: allemaal single kamers met sanitair op gang: 155€ voor 2 overnachtingen in volpension, huur van de grote zaal is hierin ook inbegrepen.  Deze betaling gebeurt op persoonlijke rekening, omdat ik de totaliteit van de bedragen voor verblijf terug naar Hof Zevenbergen overschrijf.  Die inkomsten zijn niet voor vzw Hara en ik wil de boekhouding daarvan er dan ook niet mee belasten (want ik ben niet Btw-plichtig wegens bescheiden inkomsten :).
Persoonlijke rekening van Paul Baatsen is: BE14 7506 1150 9683

Vorming in yogafilosofie en meditatie

In de Teacher Trainingen van de Yogastudio te Brasschaat krijg je tijdens de modules 1 en 2 elke les anderhalf uur grondige vorming in een overzicht van de Indische filosofie en een overzicht van alle meditatievormen die ik de laatste 45 jaar mocht leren van mijn leraars.  Meer informatie en inschrijving op  https://www.deyogastudio.be/.  Module 3 bestaat uit intense workshops van 6 uur en zijn een soort korte retreats; ze zullen openstaan voor iedereen die ervoor wil gaan en afzonderlijk kunnen gevolgd worden.

 

Zondagworkshops

Laten we de Stilte ingaan en haar helend werk laten doen.
Paul begeleidt jullie energetisch in gedeeltelijk geleide, maar vooral stille meditaties (zittend en soms liggend); verder krijg je spirituele voeding in korte inleidingen. Behalve het eerste en laatste half uur zullen we daarom in volledige Stilte doorbrengen, ook tijdens de pauzes.
Het worden dus 5 stille ‘intensive short retreats’, waar Paul zeer naar uitkijkt omdat er altijd zoveel helends gebeurt.

data: zondag van 13.30 tot 19.30

20/9/20 was een groot succes met o.a. reeds 9 deelnemers voor de hele reeks!
15/11/20 wordt vervangen door 18/4/21
7/2/21 krijgt al reservedatum: 13/6/21
21/3/21
9/5/21

prijs: 1 middag: 65 euro; 5 namiddagen: 295€

Inschrijven aan het onthaal of via mail naar https://www.deyogastudio.be/stilteretreat.html

Intensieve Vorming In Meditatie – IVIM
basisformule : 48 uren of  33 uren

Wil jij vrijer worden tegenover jouw denken, gevoelens, lichaam, gebeurtenissen in jouw leven?

Wil je meer focus, meer innerlijke rust, meer stabiliteit?

Wil je meer tevredenheid, levensvreugde en echte liefde in jouw leven?

Voel je je misschien daarbij ook nog geroepen om op termijn meditatie door te geven aan anderen? 

Zelf zocht ik, Paul Baatsen, de voorbije 50 jaren hartstochtelijk naar antwoorden, stap voor stap en met veel vallen en opstaan. Deze wil ik komende periode met jullie delen.

Dit is altijd heel zinvol als je je leven grondig wil laten transformeren ten goede.  Als persoonlijke verdieping.

IVIM is ook mogelijk al een echte opleiding tot meditatieleraar.  In dit geval zijn meerdere jaren nodig, naargelang je voorgeschiedenis en vormingen.

Volgende elementen waren en zijn, voor mij, krachtige tools om vooruit te gaan:

 • Een zo groot mogelijke TOEWIJDING en ENGAGEMENT gedurende een periode van acht maanden (eind september 2019 tot eind april 2020). Zonder deze is niets duurzaams mogelijk.
 • Dagelijkse meditatie van minstens 10 minuten (6 op 7 dagen)
 • Twee persoonlijke sessies van anderhalf uur, waarin je wordt uitgenodigd tot diep zelfonderzoek. (2 keer 50€ te betalen telkens na de sessie)
 • Een lessenreeks van 10 zaterdagmiddagen van anderhalf uur in Indische filosofie, verschillende soorten meditatievormen en zelfonderzoek. Deze is een onderdeel van de verdiepingscursus of opleiding yogateacher module 1 (in z’n geheel 5u telkens waarvan ik een deel geef.
  Dat zijn 10 lessen van anderhalf uur (13u tot 14.30u) op 19 september
  3 en 17 oktober
  14 en 28 november
  12 december
  16 en 30 januari
  27 februari
  13 maart
 • Heb je module 1 al gevolgd? Dan sluit je aan bij module 2.
  Dat zijn 5 lessen van 3u (13u tot 16u) op 12 en 26 september
  7 en 21 november
  9 januari 2021
 • Heb je deze ook gevolgd?  Dan valt dit deel van 15u weg voor jou en duurt jouw vorming maar 33 uren! Betaling: 295€ voor de 5 zondagen aan de yogastudio; de 2 sessies worden altijd gespreid betaald, na afloop van de sessie.  Het is vanaf nu ook mogelijk om IVIM te volgen zonder de zaterdaglessen voor wie dit niet mogelijk is of teveel is.  Zo is IVIM toegankelijker!
 • Vijf  zondagnamiddagworkshops (telkens 6u) met verschillende thema’s die worden uitgediept en geoefend.  Betaling:  295€ aan de yogastudio voor volgende data:
  20/9/20
  17/1/21
  7/2/21
  21/3/21
  9/5/21

Totaal bijdrage voor 48 uren: 560€, waarvan 100€ voor vzw Hara

Totaal bijdrage voor 33 uren zonder 10 lessen module 1 of 2: 395€, waarvan 100€ voor vzw Hara

Dit pakket kan worden aangevuld door:

 • Extra persoonlijke sessies waar nodig.
 • Een stille meditatieretraite te volgen van 5 dagen of 3 dagen indien vijf onmogelijk is. Dit is een enorme stimulans voor je innerlijk geluk met lange nawerking.

 

Inschrijvingen voor deze 2 formules van IVIM en meer info/specifieke data van modules 1 en 2 vind je op https://www.deyogastudio.be/

Intensieve Vorming In Meditatie – IVIM
formules op maat van de deelnemer

Enkel voor wie beide vorige formules om één of andere reden niet mogelijk is.  Hier kunnen persoonlijke sessies en bepaalde retraites en/of zondagen naar keuze worden samengesteld.
Stuur een gemotiveerde aanvraag op naar paul@ivim.org of vraag een persoonlijke sessie om dit te bespreken.  Deze formule kan starten in onderling overleg, maar liefst ook in de loop van september.

 

Sacrale dans

Sacrale Dans is een weg om te ontdekken Wie we werkelijk zijn.  Het is ook een aangename manier om je dieper bewust te worden van je lichaam en om beter in je lichaam te ‘wonen’.  Dit is niet vanzelfsprekend in deze erg mentale wereld.

We dansen in stilte op prachtige muziek.  De dansen zijn meestal eenvoudig en dus voor iedereen. Het woord ’sacraal’ staat voor heilig, wat letterlijk betekent ‘helend’.  Sacrale dans is eigenlijk ‘meditatie in beweging’.  Het accent ligt niet op danspasjes leren, maar op de beleving van het hier-en-nu.
De cirkel, de mooie muziek en het contact met de ander accentueren de verbondenheid met elkaar.

Altijd  al s’avonds in retraites, maar voorlopig vervangen door “meditatie in beweging” ter plaatse door de coronamaatregelen.

Nieuw zal zijn later: “sacraal dansen en mediteren met mantra’s”

De geplande workshop in oktober is geannuleerd door de coronamaatregelen.  We kunnen dan niet in cirkel door elkaar bewegen.  Dat vieren we dan extra na de covid-periode!

Persoonlijke begeleiding

zie sessies

Lezingen

Volgende lezing:

“Integrale Meditatie, een synthese van meditatiewegen”:

datum nader te bepalen

Vorige lezing:

op vrijdag 2/6/2017 in Ehipassiko
http://www.antwerpen-meditatie.be/02_juni_2017_paul_baatsen.html

Was een succes met heel aangename en ontroerende feedback.  Andere lezingen volgen op aanvraag.