Retraites

Wil je eens helemaal thuiskomen, in volledige stilte, zwijgend, zonder lawaai of gepraat rondom jou, zonder drukte of stress, dichtbij rustige natuur en gedragen door een groep gelijkgestemden?

Onze basisoefeningen zijn zitmeditatie, wandelmeditatie, zelfonderzoek, satsang of teisho (delen van diep inzicht) in de voormiddag) en sacrale (meditatieve) dans (avond) indien mogelijk en als er daarvoor ruimte is in het centrum waar we verblijven.  En waar nodig een korte persoonlijke begeleiding.  Stille retraites hebben een centrale plaats in het meditatieproces en in heel je leven.  Je krijgt inzichten en tools op de verkregen energie en inzichten te integreren in je dagelijks leven, om je leven zinvoller, levendiger, kalmer, stabieler en vreugdevoller te maken.

Ik ben verheugd om jullie  nieuwe retraites te kunnen aanbieden.  Met passie en enthousiasme kan ik ze van harte aanbevelen.  Stilte is ZO helend en opladend voor lichaam, geest en ziel: we gunnen elkaar die ruimte en zijn op die manier vaak nog veel dieper verbonden met elkaar.  De snelste en diepste wondertjes van persoonlijke en spirituele groei zie ik gebeuren op retraites: daarom is het mijn favoriete tool om mensen te begeleiden op hun spirituele weg, zelfs al moet ik dan zelf ook weg van huis.

Inhoudelijk hebben we een viertal zitmeditaties van een half uur per dag, elke dag een ondersteunende “satsang” (inzichtelijke, voedende achtergrond met vraag-antwoord), heel wat gelegenheid tot persoonlijk meditatief wandelen in de prachtige omgevingen van deze locaties en een uurtje sacrale (meditatieve) dans s ’avonds, indien de aangeboden zalen het toelaten. Het programma wordt later nog opgestuurd.

Mag ik jullie uitdrukkelijk vragen om zo vlug mogelijk in te schrijven als je wenst mee te doen om alles goed te kunnen organiseren.  Voor Koningsteen daar inschrijven; voor Ranst bij ons: eerst een mailtje sturen;als er nog plaats is geef ik groen licht tot storten voorschot op rekening VZW Hara voor de cursuskosten.

Getuigenissen van deelnemers

Zo een stilteweek in een mooie omgeving en met een fijn team dat je verwent , werkt als een  energetische douche !

Je komt er ge – reset  en gezuiverd van thuis!

Je ‘ ontwaakt’, je wordt ‘ wakker’ uit de sleur van alledag  , je gaat beter en dieper slapen, eet met verscherpte smaak, je ademt veel bewuster en je zintuigen staan op scherp!

Je komt tot rust en je opent je Hart naar je Ware zelf!

Ik kan het alleen maar aanbevelen, het is mijn 15 de retraite en telkens ben ik mezelf zo dankbaar voor dit mooie kado dat ik mezelf gun!

Telkens wordt er een diepere laag aangeboord , een nieuwe gronding en fundering gelegd voor mijn verdere stappen die ik te zetten heb ! Je teert er maanden op!

Ik kijk al uit naar mij volgende stilte retraite !!

Myriam C  ( kinesitherapeut )

 

1. Vijfdaagse of driedaagse voorjaar in  Koningsteen
https://www.koningsteen.be/courses/vijfdaagse-stilte-meditatie-retraite-2/

Van maandag 6 april 2020 om 11u (tussen 10u en 10.30u toekomen) tot vrijdag 10 april na de lunch, rond 14u.

Standaard vier overnachtingen, meer dan vier volledige etmalen, en dus 4 dagen volledige stilte.

Als dat echt niet mogelijk is kan je inschrijven voor drie dagen.  We beginnen allemaal samen en er is de mogelijkheid, per uitzondering, om woensdag na de lunch je retraite te eindigen, terwijl de anderen in stilte blijven.

Kosten begeleiding en verblijf in volpension: richtprijzen voorlopig 515€ en 635€ naargelang je een kamer alleen wil met of zonder sanitair op de kamer.  Informeren bij Koningsteen

Inschrijvingen en betalingen voor retraites in Koningsteen zijn voortaan altijd daar; gelieve ook vzw Hara te verwittigen per mail als je bent ingeschreven, zodat wij kunnen volgen wie al ingeschreven is.

 

2. Vijfdaagse of driedaagse najaar in  Koningsteen

Van maandag 28 september 2020 om 11u (tussen 10u en 10.30u toekomen) tot vrijdag 2 oktoberl na de lunch, rond 14u.

Inschrijving en betaling is nu nog niet mogelijk; je kan je eventueel al wel aanmelden.

 

3. Weekend in Hof Zevenbergen Ranst
https://www.hofzevenbergen.be

Van vrijdag 4 december 2020 17u (avondmaal) tot zondag 6 december 17u

Twee overnachtingen, bijna 2 dagen in volledige stilte.

Kosten begeleiding voor 2 dagen: 60€; storting ervan op rekening van VZW HARA leidt tot definitieve inschrijving.

Kosten verblijf: allemaal single kamers met sanitair op gang: 150€ voor 2 overnachtingen in volpension, huur van de grote zaal is hierin ook inbegrepen.

 

Nieuw: Vakantieworkshop in Frankrijk met Open Heart Travel:

van zaterdag 30 mei 2020 tot vrijdag 5 juni

In voorbereiding samen met Open Heart Travel: hou deze data alvast vrij- beperkt tot 8 deelnemers!

 

Vorming in yogafilosofie en meditatie

In de Teacher Trainingen van de Yogastudio te Brasschaat krijg je tijdens de modules 1 en 2 elke les anderhalf uur grondige vorming in een overzicht van de Indische filosofie en een overzicht van alle meditatievormen die ik de laatste 45 jaar mocht leren van mijn leraars.  Meer informatie en inschrijving op  https://www.deyogastudio.be/.  Module 3 bestaat uit intense workshops van 6 uur en zijn een soort korte retreats; ze zullen openstaan voor iedereen die ervoor wil gaan en afzonderlijk kunnen gevolgd worden.

 

Zondagworkshops

Laten we de Stilte ingaan en haar helend werk laten doen.
Paul begeleidt jullie energetisch in gedeeltelijk geleide, maar vooral stille meditaties (zittend en soms liggend); verder krijg je spirituele voeding in korte inleidingen. Behalve het eerste en laatste half uur zullen we daarom in volledige Stilte doorbrengen, ook tijdens de pauzes.
Het worden dus 5 stille ‘intensive short retreats’, waar Paul zeer naar uitkijkt omdat er altijd zoveel helends gebeurt.

data: zondag van 13.30 tot 19.30

29/9: confrontatie met de zes domeinen in het boeddhisme
10/11: zen en de prajnaparamita soetra en mantra
9/2: advaita vedanta over het beëindigen van lijden en zien wie je echt bent
15/3: over mededogen
10/5: meditatie vanuit de yogasoetra’s van Patanjali

prijs: 1 middag: 65 euro

Inschrijven aan het onthaal of via mail naar https://www.deyogastudio.be/stilteretreat.html

 

Intensieve Vorming In Meditatie – IVIM
formule A: 36 uren

Wil jij vrijer worden tegenover jouw denken, gevoelens, lichaam, gebeurtenissen in jouw leven?

Wil je meer focus, meer innerlijke rust, meer stabiliteit?

Wil je meer tevredenheid, levensvreugde en echte liefde in jouw leven?

Voel je je misschien daarbij ook nog geroepen om op termijn meditatie door te geven aan anderen? 

Zelf zocht ik, Paul Baatsen, de voorbije 50 jaren hartstochtelijk naar antwoorden, stap voor stap en met veel vallen en opstaan. Deze wil ik komende periode met jullie delen.

Volgende elementen waren en zijn, voor mij, krachtige tools om vooruit te gaan:

  • Een zo groot mogelijke TOEWIJDING en ENGAGEMENT gedurende een periode van acht maanden (eind september 2019 tot eind april 2020). Zonder deze is niets duurzaams mogelijk.
  • Dagelijkse meditatie van 10 minuten (6 op 7 dagen)
  • Twee persoonlijke sessies van anderhalf uur, waarin je wordt uitgenodigd tot diep zelfonderzoek.
  • Een lessenreeks van 10 zaterdagmiddagen van anderhalf uur in Indische filosofie, verschillende soorten meditatievormen en zelfonderzoek. Deze is een onderdeel van de verdiepingscursus MODULE 1. Heb je module 1 al gevolgd? Dan sluit je aan bij module 2.
  • Drie van de vijf zondagnamiddagworkshops (telkens 6u) met verschillende thema’s die worden uitgediept en geoefend.

Prijs: 475€, cursus inbegrepen

Dit pakket kan worden aangevuld door:

  • Extra persoonlijke sessies waar nodig.
  • Een stille meditatieretraite te volgen van 5 dagen: 14 tot 18/10/2019 of 6 tot 10/4/2020. Dit is een enorme stimulans voor je innerlijk geluk met lange nawerking.
  • De twee overige zondagnamiddagworkshops.

 

Inschrijvingen en meer info/specifieke data vind je op https://www.deyogastudio.be/

Intensieve Vorming In Meditatie – IVIM
formule B: op maat van de deelnemer

Enkel voor wie formule A om één of andere reden niet mogelijk is.
Stuur een gemotiveerde aanvraag op naar paul@ivim.org of vraag een persoonlijke sessie om dit te bespreken.  Deze formule kan starten in onderling overleg.

 

Sacrale dans

Sacrale Dans is een weg om te ontdekken Wie we werkelijk zijn.  Het is ook een aangename manier om je dieper bewust te worden van je lichaam en om beter in je lichaam te ‘wonen’.  Dit is niet vanzelfsprekend in deze erg mentale wereld.

We dansen in stilte op prachtige muziek.  De dansen zijn meestal eenvoudig en dus voor iedereen. Het woord ’sacraal’ staat voor heilig, wat letterlijk betekent ‘helend’.  Sacrale dans is eigenlijk ‘meditatie in beweging’.  Het accent ligt niet op danspasjes leren, maar op de beleving van het hier-en-nu.
De cirkel, de mooie muziek en het contact met de ander accentueren de verbondenheid met elkaar.

Op vraag en voorlopig altijd wel al s’avonds in retraites!

Persoonlijke begeleiding

zie sessies

Lezingen

Vorige lezing:

“Leven vanuit Stilte” op vrijdag 2/6/2017 in Ehipassiko
http://www.antwerpen-meditatie.be/02_juni_2017_paul_baatsen.html

Was een succes met heel aangename en ontroerende feedback.  Andere lezingen volgen op aanvraag.