Dagworkshop met Sacrale Dans en meditatie

Locatie:  Hof Zevenbergen in Ranst op 24 september 2023

Begeleider: Paul Baatsen

Deze dagorde kan nog wat wijzigen naargelang omstandigheden of noden:

9.30u onthaal met thee/koffie

10u  korte inleiding, sacrale dans (minstens 45 min) en meditatie

12u vrije tijd

12.30u broodjeslunch en vrije tijd en individuele wandelmeditatie in de natuur

14.30u thee/koffie

15u sacrale dans (minstens 75 min) en meditatie

17u: evaluatie en afronding

zondag: afsluiting rond 17.30u

Deze dag vieren we de diepte van het Leven met veel sacrale dans en aanvullende meditaties.
De sfeer is feestelijk-ingetogen in  deze zachte vorm van meditatie in beweging waarbij een heel sterke helende verbinding zichtbaar wordt met onszelf, mekaar en Al-Wat-Is, het Geheim in het intiemste van ons Hart.  Deze zal uitmonden in een stille meditatie.

Onkosten voor deze dag: 78€ voor activiteiten, zaalhuur, broodjeslunch en 2 koffie of theepauzes.  Eerst inschrijven bij paul@ivim.org,  waarna je een uitnodiging tot betaling krijgt als er nog plaats is.

 

Retraites

Wil je eens helemaal thuiskomen, in volledige stilte, zwijgend, zonder lawaai of gepraat rondom jou, zonder drukte of stress, niet te zwaar en te vol, dichtbij rustige natuur en gedragen door een groep gelijkgestemden?

Onze basisoefeningen zijn zitmeditatie, wandelmeditatie, zelfonderzoek, satsang of teisho (delen van diep inzicht), actieve kundalini-meditatie in de voormiddag) en sacrale (meditatieve) dans (avond) indien mogelijk en als er daarvoor ruimte is in het centrum waar we verblijven.   Stille retraites hebben een centrale plaats in het spirituele en  meditatieproces en in heel je leven.  Je krijgt inzichten en tools op de verkregen energie en inzichten te integreren in je dagelijks leven, om je leven zinvoller, levendiger, kalmer, stabieler en vreugdevoller te maken.

Ik ben verheugd om jullie  nieuwe retraites te kunnen aanbieden.  Met passie en enthousiasme kan ik ze van harte aanbevelen.  Stilte is ZO helend en opladend voor lichaam, geest en ziel: we gunnen elkaar die ruimte en zijn op die manier vaak nog veel dieper verbonden met elkaar.  De snelste en diepste wondertjes van persoonlijke en spirituele groei zie ik gebeuren op retraites: daarom is het mijn favoriete tool om mensen te begeleiden op hun spirituele weg, zelfs al moet ik dan zelf ook weg van huis.

Inhoudelijk hebben we enkele zitmeditaties van maximum een half uur per dag, elke dag een ondersteunende “satsang” (inzichtelijke, voedende achtergrond met vraag-antwoord), heel wat gelegenheid tot persoonlijk meditatief wandelen in de mooie omgevingen van deze locaties en een uurtje bewegingsmeditatie en/of sacrale (meditatieve) dans. Het programma biedt ruimte voor vrije tijd en is luchtig en wordt op voorhand aan de deelnemers opgestuurd.

Mag ik jullie uitdrukkelijk vragen om zo vlug mogelijk in te schrijven als je wenst mee te doen om alles goed te kunnen organiseren.  Eerst een mailtje sturen; als er nog plaats is geef ik groen licht tot storten voorschot op rekening VZW Hara voor de cursuskosten.

Voorbeeld van dagorde retraite Ranst lente 2023

Deze kan nog wat wijzigen naargelang omstandigheden of noden

7.15u  energetische oefeningen uit verschillende tradities buiten en in zaal

8u  ontbijt

9u  spirituele voeding/satsang met mogelijkheid tot reflectie en vragen

10u thee/koffie en individuele wandelmeditatie in de natuur

11.45u  actieve kundalini-meditatie en ligmeditatie

12.30u middagmaal  en rust/vrije tijd

15.30u thee/koffie en individuele wandelmeditatie in de natuur

zondag: evaluatie met thee/koffie

17.45u zitmeditatie

zondag: afsluiting rond 17u

18.15u avondmaal

20u meditatie in beweging en sacrale dans en ligmeditatie

Afspraken

Je wordt verwacht om jezelf en elkaar HELEMAAL en strikt de ruimte van stilte te gunnen: geen enkele vorm van niet noodzakelijke communicatie (niet spreken, niet schrijven (tenzij voor jezelf in een dagboek), niet non-verbaal, niet digitaal), tenzij indien nodig met de begeleider of voor afwas. Smartphones zo volledig mogelijk uit gedurende de retraites is een grote hulp om te kunnen zien of we deze nuttige instrumenten ook eens kunnen loslaten. Daarom ook: soberheid in lectuur om je hoofd helemaal helder en leeg te houden! Wie niet regelmatig mediteert wordt sterk aangeraden om zich al wat voor te bereiden op deze retraite.
Vooraf worden indien nodig medische/psychische gegevens/eventuele medicatie doorgegeven en iedere deelnemer gaat akkoord dat hij/zij volledig zelf verantwoordelijk is voor de eigen retraite.
Iedereen engageert zich om op de site van de retraite te blijven voor de volledige duur en zoveel mogelijk alles mee te doen uit respect voor de groep.
Je bent van harte welkom om je helemaal over te geven aan de heerlijke Stilte in een prachtige omgeving! Hoe meer je innerlijk bereid bent je over te geven, hoe meer je zal krijgen om je leven voluit te kunnen leven!

Getuigenissen van deelnemers

In de stilte vind ik de weg naar mezelf
uit mijn hoofd, in mijn hart.
In de stilte vind ik het universum
zachtjes, intiem
maar stevig verbonden met alles en iedereen.
In de stilte stel ik me open
grenzeloos
voor alles wat er ‘nu’ is.
En net daar, doet niets er nog toe en ook alles.
In de stilte, vol overgave,
gewoon ‘zijn’.  Eva, sociaal werker, weekend lente 2002

“Zo een stilteweek in een mooie omgeving en met een fijn team dat je verwent , werkt als een  energetische douche !  Je komt er ge – reset  en gezuiverd van thuis!  Je ‘ ontwaakt’,  je wordt ‘ wakker’ uit de sleur van alledag, je gaat beter en dieper slapen, eet met verscherpte smaak, je ademt veel bewuster en je zintuigen staan op scherp!  Je komt tot rust en je opent je Hart naar je Ware zelf!  Ik kan het alleen maar aanbevelen, het is mijn 15 de retraite en telkens ben ik mezelf zo dankbaar voor dit mooie kado dat ik mezelf gun!  Telkens wordt er een diepere laag aangeboord , een nieuwe gronding en fundering gelegd voor mijn verdere stappen die ik te zetten heb ! Je teert er maanden op!  Ik kijk al uit naar mij volgende stilte retraite !!”   Myriam,  kinesitherapeut 

“Het was een leerrijke soms confronterende ervaring waarbij ik dankzij de stilte tot mezelf kon komen en enkele inzichten kreeg. Gewoon door bewust aanwezig te zijn zonder te oordelen of in te vullen kon ik genieten van de kleine dingen van alledag. De stilte bracht me rust na een onrustige periode. Het deed deugd om even stil te staan bij mezelf. 
Hoe zou ik de retraite aan anderen aanbevelen?   Voor jong en oud die goed zorg draagt voor zichzelf en zich af en toe de pure rust en stilte gunt om terug tot de ware kern te komen om daarna zijn/haar leven op een andere manier te leven. Een waarlijk cadeau voor jezelf, maar ook voor anderen uit je omgeving.”    Dominique, projectleider & taalcoach 

“De stilte en de meditatie tijdens zo’n retraite brengt mij ongelooflijk tot rust en geeft mij pakken energie voor het dagelijks leven na de retraite.  Zo’n retraite moet je zien als een geschenk aan jezelf. Van de stilte hoef jij niet bang te zijn, het is gewoon heel eenvoudig stil zijn. Maar de energie die daardoor vrijkomt is indrukwekkend en zeker het proberen waard.”   Alexandre, jurist, maakte al meer dan 10 retraites met Paul mee

“Heerlijk in stilte geweest. Fijne afwisseling tussen sacrale dans, meditatieve oefeningen, yoga en vrije tijd. Het eten was heerlijk. Als hoogsensitief persoon was de retraite een goed rustmoment om weer even dicht bij mezelf te komen, even stilstaan, fijne inspiratie opdoen, wat ik nodig heb in de hectiek van deze tijd.  Het was fijn om in stilte in deze prachtige omgeving te mogen genieten. Paul heeft oprechte en liefdevolle aandacht voor een ieder in de groep.  Deze retraite kan ik echt aanraden als je van meditatie en stilte houdt en goed wil zorgen voor je mentale gezondheid.  Kom graag weer!”  Elzelien, leerkracht.

Het programma was precies wat ik nodig had met voldoende eigen ruimte. Wat mij betreft, hoeft het programma niet aangepast te worden. Ik heb de mensen in mijn de studio ook warm gemaakt voor deze stilte retraite omdat het programma toegankelijk is, ook voor mensen die niet veel mediteren. Bedankt, Paul, voor het delen van al jouw inzichten. Je weet ook steeds de nagel op de kop te slaan met de dingen die je zegt.
Een stilte retraite is weer contact maken met de blauwe hemel die er altijd is. Het is jezelf weer openen voor alles, wat er ook gebeurt. Het is een geschenk voor jezelf en de mensen om je heen.   Isabel, yogateacher

 

Driedaagse winterretraite 2024 in Hof Zevenbergen te Ranst 
https://www.hofzevenbergen.com

Van vrijdag 5 januari 2024 om 17u (avondmaal) tot maandag 8 januari om  17u.

Drie overnachtingen, 3 dagen in bijna volledige stilte (niet tijdens satsangs).

Bijdrage begeleiding en grote zaal voor 3 dagen: 180€; storting ervan op rekening van VZW HARA leidt tot definitieve inschrijving, welke via Paul gaat.  Eerst aanmelden en wachten op bevestiging of er nog een plek vrij is.  Want het maximum is rond de 15 deelnemers.

Bijdrage verblijf richtprijzen 2023: dit kan in 2024 iets méér worden!

Groepsbegeleiders worden gevraagd de inschrijvingen en betalingen ervan te verzamelen, maar weten maar 2 weken op voorhand hoeveel van elk type kamer beschikbaar zijn.   15 kamers zijn wel gegarandeerd.  Meestal is er nog een andere groep in huis die ook kamervoorkeuren heeft.

Single kamers met sanitair op gang: 225€ voor 3 overnachtingen in volpension.
Single kamers met eigen badkamer, maar 10 beschikbaar, dus vroeg inschrijven: 250€.
Volgorde van inschrijving is van belang om voorkeur kamer te kunnen krijgen naargelang beschikbaarheid.  Ongeveer 2 weken voor aanvang weet ik wie welke kamer kan krijgen en nodig ik uit tot betaling van de kamer.
Deze betaling gebeurt op persoonlijke rekening, omdat ik de totaliteit van de bedragen voor verblijf terug naar Hof Zevenbergen overschrijf.  Die inkomsten zijn niet voor vzw Hara en ik wil de boekhouding daarvan er dan ook niet mee belasten (want deze VZW niet Btw-plichtig wegens bescheiden inkomsten.

 

Driedaagse lenteretraite 2024 in Hof Zevenbergen te Ranst 
https://www.hofzevenbergen.com

Van vrijdag 26 april 2024 om 17u (avondmaal) tot maandag 29 april 17u

Drie overnachtingen, 3 dagen in bijna volledige stilte (niet tijdens satsangs).

Bijdrage begeleiding en grote zaal voor 3 dagen: 180€; storting ervan op rekening van VZW HARA leidt tot definitieve inschrijving, welke via Paul gaat.  Eerst aanmelden en wachten op bevestiging of er nog een plek vrij is.  Want het maximum is rond de 15 deelnemers.

Bijdrage verblijf  richtprijzen 2023: dit kan in 2024 iets méér worden!

Groepsbegeleiders worden gevraagd de inschrijvingen en betalingen ervan te verzamelen, maar weten maar 2 weken op voorhand hoeveel van elk type kamer beschikbaar zijn.   15 kamers zijn wel gegarandeerd.  Meestal is er nog een andere groep in huis die ook kamervoorkeuren heeft.

Single kamers met sanitair op gang: 225€ voor 3 overnachtingen in volpension.
Single kamers met eigen badkamer, maar 10 beschikbaar, dus vroeg inschrijven: 250€.
Volgorde van inschrijving is van belang om voorkeur kamer te kunnen krijgen naargelang beschikbaarheid.  Ongeveer 2 weken voor aanvang weet ik wie welke kamer kan krijgen en nodig ik uit tot betaling van de kamer.
Deze betaling gebeurt op persoonlijke rekening, omdat ik de totaliteit van de bedragen voor verblijf terug naar Hof Zevenbergen overschrijf.  Die inkomsten zijn niet voor vzw Hara en ik wil de boekhouding daarvan er dan ook niet mee belasten (want deze VZW niet Btw-plichtig wegens bescheiden inkomsten.

 

Vorming/Opleiding in zelfonderzoek met meditatievormen en Indische filosofie

Nieuwe formule in vier persoonlijke sessies (per module) live of online

Dit is voortaan ook een onderdeel van de opleiding tot “Spiritueel Coach” (zie verder)

Na het succes van vorige edities in een yoga-opleiding en daarna in groep online nu nieuwe formule, meer op maat van elke situatie: in persoonlijke sessies van anderhalf uur.

Locatie:  live in Merksem of met zoom online als dat wenselijk is; data onderling te bepalen (liefst voormiddagen)

Een cursus in PDF waaraan 5 jaar gewerkt is wordt digitaal opgestuurd en is inbegrepen.

Bijdrage is 240€ per module, cursus én opnames inbegrepen; 120€ voor wie al die deze module al eerder volgde: er waren meerdere updates sinds het begin én jijzelf verandert voortdurend waardoor het zelfonderzoek steeds dieper kan leiden.

Organisatie en inschrijving: vzw Hara via paul@ivim.org

Inhoud:

Module 1 omvat 3 delen (waaraan  5 jaar is gewerkt):

 • overzicht van meditatievormen en methodes,
 • zelfonderzoek met thema’s uit de Indische filosofie:
 1. Het juiste handelen in de Raja-Yoga van Patanjali
 2. Zelfbeelden en Godsbeelden
 3. Advaita: de ervaring en integratie van Eénheid
 4. De vijf fundamenten van zelfonderzoek volgens Adyashanti
 • een deel overzicht van de Indische filosofie  als informatie over de 4 thema’s en meer bedoeld voor zelfstudie (vrijblijvend), maar waarover altijd ook vragen kunnen ingebracht worden en waarover uitleg wordt gegeven bij de betreffende thema’s.  Er is dus samen tijd voor mediteren, zelfonderzoek met gerichte vragen, ontwarren van persoonlijke knopen (nieuw, want dat kon niet in groep) en uitleg over de spirituele filosofie waar nodig.

Module 2 omvat 3 delen (waaraan  5 jaar is gewerkt) – enkel te volgen na module 1:

 • overzicht van diepere meditatievormen en methodes,
 • zelfonderzoek met thema’s uit de Indische filosofie:
 1. Dvaita: De ervaring en integratie van Uniciteit en Verscheidenheid
 2. Het verliezen en terugvinden van Essentie
 3. Zelfonderzoek en Bevrijding in Boeddhisme
 • een deel inzichten uit Indische filosofie en hedendaagse psycho-spirituele stromingen als informatie en voor zelfstudie (vrijblijvend), maar waarover altijd ook vragen kunnen ingebracht worden en waar nodig uitleg over gegeven zal worden.
 1. Theorie van de gaten en terugvinden van Essentie volgens Almaas
 2. Tantra, een weg van Transformatie, diepe Heling en Eenheid (deel van Indische filosofie)
 3. Boeddhisme: de vier edele waarheden en de zes domeinen (deel van Indische filosofie)

Er is dus samen tijd voor mediteren, zelfonderzoek met gerichte vragen, ontwarren van persoonlijke knopen (nieuw, want dat kon niet in groep) en uitleg over de spirituele filosofie waar nodig.

Referenties van deelnemers:

“Het is heel fijn om door deze cursus orde te krijgen in de veelheid van stromingen en begrippen van yoga en meditatie, hoe alles ontstaan is en hoe recentere stromingen voortbouwen op vroegere bewegingen.  Het drieluik (filosofie – meditatie – zelfonderzoek) maakt dat de cursus verder gaat dan wat je over deze materie in een boek kan lezen.  Het mooie is nog eens goed te beseffen hoe het meest individuele (zelfonderzoek) verbonden is met het meest universele  (de filosofische wijsheden)”. Jef

“Ik vond de training heel fijn om te volgen. Er was sprake van een goede afwisseling van theorie, praktijk en genoeg stof tot nadenken. Ik heb een beter inzicht gekregen in de achtergronden van meditatie maar vond ook vooral verhelderend om d.m.v. gerichte vragen met mezelf aan de slag te gaan en aangezet te worden tot reflectie. ”  Git, Arbeids- en Organisatiedeskundige

 

OPLEIDING SPIRITUEEL COACH

“Intensief pad  van Verlichting
In de Maalstroom van het leven” (IVIM)

formules op maat van de deelnemers

Wil jij vrijer worden tegenover jouw denken, gevoelens, lichaam, gebeurtenissen in jouw leven?

Wil je meer focus, meer innerlijke rust, meer stabiliteit?

Wil je meer tevredenheid, levensvreugde en echte liefde in jouw leven?

Voel je je misschien daarbij ook nog geroepen om op termijn spiritueel coachen en/of meditatie door te geven aan anderen? 

Of je reeds gevolgde opleiding(en) daarvoor te verdiepen?

Zelf zocht ik, Paul Baatsen, de voorbije 50 jaren hartstochtelijk naar antwoorden, stap voor stap en met veel vallen en opstaan. Deze wil ik komende periode met jullie delen.

Voor mij is de essentie: (verder) ontwaken tot wie je echt bent en ondertussen stap voor stap al je leven vorm geven vanuit wie je echt bent (in plaats vanuit ego-krampen)

Dit is altijd heel zinvol als je je leven grondig wil laten transformeren ten goede.  Als persoonlijke verdieping.  ENGAGEMENT VOOR EEN TRAJECT VAN 6 TOT 8 MAANDEN PER WERKJAAR IS ESSENTIEEL VOOR BLIJVENDE TRANSFORMATIES!

IVIM is ook mogelijk gewoon voor persoonlijke vorming. Als opleiding zijn minstens drie werkjaren nodig, naargelang je voorgeschiedenis en vormingen.

Volgende elementen waren en zijn, voor mij, krachtige tools om vooruit te gaan.  Deze komen elk werkjaar terug, na minstens 3 werkjaren krijg je een certificaat van “spiritueel coach”:

 1. Een zo groot mogelijke TOEWIJDING en ENGAGEMENT gedurende een periode van minstens zes tot acht maanden (start wanneer voor jou meest wenselijk is). Zonder deze is niets duurzaams mogelijk.
 2. Regelmatige meditatie of contemplatie van minstens 10 minuten
 3. Minstens 2 tot 5 persoonlijke sessies van 90 minuten, waarin je wordt uitgenodigd tot diep zelfonderzoek en ontwarren van ego-knopen. (60€  gespreid te betalen telkens na de sessie, mits je engagement om jouw minimum aantal dan ook echt zelf te plannen!)
 4. Minstens één module  van 4 persoonlijke sessies in  Zelfonderzoek met Indische filosofie en verschillende soorten meditatievormen.  (Zie hierboven elders voor meer informatie)
 5. EN/OF: Minstens één  door vzw Hara geplande driedaagse retraite naar keuze in Hof Zevenbergen (Ranst): zie hierboven.

Stuur een gemotiveerde aanvraag met een voorstel van jouw samenstelling (retraite en/of module) op naar paul@ivim.org of vraag een persoonlijke sessie om dit te bespreken. Daarna volgt de inschrijving.  Losse onderdelen van de yogastudio zonder IVIM enkel daar in te schrijven.
Deze formule kan starten in onderling overleg.

 

Sacrale dans

Sacrale Dans is een weg om te ontdekken Wie we werkelijk zijn.  Het is ook een aangename manier om je dieper bewust te worden van je lichaam en om beter in je lichaam te ‘wonen’.  Dit is niet vanzelfsprekend in deze erg mentale wereld.

We dansen in stilte op prachtige muziek.  De dansen zijn meestal eenvoudig en dus voor iedereen. Het woord ’sacraal’ staat voor heilig, wat letterlijk betekent ‘helend’.  Sacrale dans is eigenlijk ‘meditatie in beweging’.  Het accent ligt niet op danspasjes leren, maar op de beleving van het hier-en-nu.
De cirkel, de mooie muziek en het contact met de ander accentueren de verbondenheid met elkaar.

Altijd  al s’ avonds in retraites, en op aanvraag voor een groep!

 

Persoonlijke begeleiding

zie hierboven bij “zelfonderzoek”, bij “IVIM” en elders bij sessies

Lezing/Satsang/Dhammatalk

In elke retraite en op aanvraag.

Vorige lezing:

op vrijdag 2/6/2017 in Ehipassiko
http://www.antwerpen-meditatie.be/02_juni_2017_paul_baatsen.html

Was een succes met heel aangename en ontroerende feedback.  Andere lezingen volgen op aanvraag.