Paul Baatsen

Ik werd geboren in 1956. Rond mijn 15 jaar werd heel uitdrukkelijk en heftig de drang wakker om de zin van mijn/het leven te begrijpen van binnenuit.  Enkele jaren van onrustig zoeken kwamen plots en onverwacht tot een einde in een vakantie rond mijn 18 jaar.  Voor het eerst was er een allesvervullende ervaring waarin alle vragen tegelijk een antwoord kregen.  Alles was volmaakt zoals het was en dit leven was volkomen zinvol zoals het was: wat een rust en stille vreugde!  Na een week begon deze ervaring weg te ebben, maar iets ervan blijft altijd aanwezig vanaf toen en zette me op het spirituele pad.

Een boek over zen wees me de weg.  Ik begon direct te mediteren elke dag (sinds 1974) en vond mijn eerste zenmeester, Jeroen Witkam, bij wie ik jarenlang in Zundert vijfdaagse zensesshin volgde.  Parallel verdiepte ik mij in de christelijke mystiek en verbleef regelmatig in abdijen en kloosters.  Ik behaalde een bachelor in maatschappelijk werk (richting hulpverlening) en een master in godsdienstwetenschappen.  Ik volgde ook 10 jaar PRH-persoonlijkheidsvorming en later emotioneel lichaamswerk en “emotionele integratie” (NEI van Dr. Roy Martina) om mijn psyche te begrijpen en te hanteren.

1994 werd weer een heel intens jaar.  Ik begon les te geven om mensen te leren verstillen met vooral meditatie en sacrale dans.  Daarvoor richtte ik een eigen vzw op “HARA”.  Ik verdiepte mij in tao-yoga en tao-zen (Maarten Houtman).  Ik begon aan een driejarige opleiding intuïtie, reading en healing bij Philippe Vandevorst (vzw Kapstok, later vzw Timotheus) Veel later zou ik nog bij hem de prachtige “Hope”-methodiek leren doorgeven.

Een volgend zenmeester, Jacques Castermane – een opvolger van K. Dürckheim, kwam op mijn weg. Tijdens één van mijn drie zensesshin bij  hem kreeg ik een tweede satori-ervaring.  Het was alsof een kooi rondom mij werd afgebroken, waardoor ik helemaal in mijn “haracentrum” landde.

In 1995 leerde ik Mira Staes kennen, mijn levenspartner, en in 2000 werd onze zoon Ilias geboren.  Zij leerden me met vallen en opstaan om vanuit mijn hartcentrum te leven en ze helpen me daar nog dagelijks mee.  In 1999 rondden wij samen de driejarige opleiding tot docent sacrale dans af bij Brigitte Geerlings en Hein Stufkens (tegenwoordig in “La Cordelle”).  Zij leerde me met liefde meditatie én dans te verenigen tot één passie.

In 2002 startte ik 2 jaar intens met het me eigen maken van de “complete meditation” bij Aziz (zen en advaitameester) in India (3 lange verblijven) en Ierland. Hij initieerde me tijdens de eerste van zeven zevendaagse retraites in “de State of Presence“.  De inwijding in “zuiver gewaarzijn” en zijn diepgaande inzichten in hoofd-, hart- en buikcentrum vormden me diepgaand om meditatie te kunnen overbrengen aan mensen.

Na die intense India-jaren en vanuit mijn verantwoordelijkheid voor mijn jong gezin, besloot ik terug les te gaan geven als leraar godsdienst in het hoger secundair onderwijs. Om mijn jonge leerlingen beter meditatie te kunnen leren op hun niveau behaalde ik in 2012  het basiscertificaat mindfulnesstrainer MBCT (”Mindfulness based cognitif therapy”) en MBSR (”Mindfulness based stress reduction”) in het “Instituut voor Aandacht en Mindfulness” (IAM) en later ook de opleiding “mindfulnesstrainer voor jongeren” bij dr. David Dewulf.

Ondertussen was ik in 2003 retraites beginnen geven: mensen begeleiden bij enkele dagen volledige stilte.  De laatste jaren voel ik me heel welkom met mijn groepen in Hof Zevenbergen in Ranst.

In 2014 werd ik leerling van Adyashanti (San Francisco):  3 retraites en 3 online cursussen vormden me verder in “true meditation”.

Eind juni 2017 voltooide ik mijn 50 uren “yogateacher training module 1” bij Sabine Libbrecht, waarna ik op haar vraag vanaf september 2017  begon met het geven van zelfonderzoek, yogafilosofie en meditatie in trainingen tot yogateacher; dat deed ik 5 jaar lang.

Ik blijf mezelf diepgaand onderzoeken en mediteren en mijn eigen unieke pad volgen, gesteund door de verlichte meesters in en buiten de tijd die mij helpen. De laatste 3 jaren heel intens onder begeleiding van Amoda Maa Jeevan en haar “tantrische levenswijze”.  Ik kijk er met vreugdevolle verwondering naar.

 

Mira Staes

Mira Staes (geboortenaam Ingrid Staes) is geboren in 1962.
Na het behalen van haar diploma hoger secundair onderwijs, behaalde ze haar Getuigschrift voor Pedagogische Begeleiding.
Later behaalde ze haar bachelor leerkracht basisonderwijs. Daardoor kon haar droom eindelijk waar worden: voltijds lesgeven in het basisonderwijs!

Zij volgde de opleiding psycho-energetica bij Kapstok (het huidige Timotheus Project).
Na korte opleidingen in voetmassage, bachbloesemtherapie en verschillende vormen van massages volgde ze een opleiding van neuro-emotionele integratie bij Dr. Roy Martina en Ton Boon.

In 1999 behaalde ze haar getuigschrift ‘Docente Sacrale Dans’ aan de Vlaamse School voor Sacrale Dans.
Mira mediteert regelmatig en volgde ook een MBCT-training mindfulness.
Paul en Mira vormen samen met hun zoon Ilias, geboren in augustus 2000, een gezin.